I årets "Før i tida" kan du lese om Tore Kvernvik og flere andre Libanon-veteraner fra Gjerstad
I årets "Før i tida" kan du lese om Tore Kvernvik og flere andre Libanon-veteraner fra Gjerstad

Årets "Før i tida" lanseres 11. november

Den 21. utgaven av det populære heftet "Før i tida" lanseres på høstmøtet til Gjerstad Historielag førstkommende søndag.

Mange har alle årgangene liggende og venter med forventning på et nytt hefte. "Før i tida" blir presentert på Historielagets høstmøte 11. november og legges så ut for salg på de vanlige salgsstedene. Heftet kan også bestilles ved henvendelse til Historielaget. Høstmøtet blir på Abel ungdomsskole kl. 17 og har et rikholdig program ved underholdning ved Kjell Morka og foredrag av Aadne Sollid fra Aust-Agder fykes kulturminneavdeling.

Komiteen som arbeider med Før i tida består av Ragnhild Løvdal, Gunvor Landsverk, Olav Ulltveit-Moe, Nils Audun Gryting og Jan Olav Olsen (leder). Komiteen bruker mye tid gjennom hele året til å planlegge neste utgave.

- Første møte i komiteen er i februar hvert år. Heldigvis er det mange skriveføre gjersdølinger som bidrar med gode artikler, noe skriver komitemedlemmene selv. Det er et interessant og morsomt arbeid. Målet er hvert år å få et hefte med god bredde, både tidsmessig, geografisk og i forhold til språk. Vi vil gjerne høre artikkelforfatterens stemme bak artiklene, sier komiteleder Jan Olav Olsen til iGjerstad.no 

- I år inneholder "Før i tida" bl.a. en artikkel på godt gjerstadmål. Det er Evie Lønne som har skrevet om sin mormor «mommo». Av andre artikler nevnes Jans Jacob Aasbøs kåseri i anledning Gjerstad skoles 50-årsjubileum, Kåre Dalane har skrevet om Gjerstads Abelbyste «og andre byster» og Jan Olav Olsen har skrevet en artikkel om Gjerstad Sparebank i forbindelse med fusjonen med Vegårshei Sparebank i fjor høst.

 

- Det er også artikler som portretterer enkeltpersoner eller forteller om gode barndomsminner. Wenke Kittelsen Moe, fra Gjerstad, men i mange år bosatt i Tromsø, forteller om et juleminne som har satt dype spor. Flittige bidragsytere som Olav Vevstad og Svein Brekka bidrar også i år, i tillegg til artikler fra komitemedlemmene. Nils Audun Gryting har i mange år presentert et gammelt bilde, i år et bilde fra kvinneforeningen på Sunde. Mange vil med interesse lese to artikler av Gunvor Landsverk der bl.a kafeen på Mostad, som ble drevet av Eldbjørg og Håkon Hagestrand, blir beskrevet. Vi presenterer også fire gjersdølingers tjeneste i FNs fredsbevarende styrker i Libanon, sier Olsen.

En artikkel, skrevet i 1949, tar for seg en bispevisitas i Gjerstad i 1820-årene. Da var det bråk! Alt var ikke fredelig på den tida heller og den daværende gjerstadpresten, John Aas, lot seg ikke pille på nesa!

 

- Gjerstad Historielag ønsker velkommen til høstmøtet 11. november og håper på godt salg av Før i tida. Det er en fenomenal flott julegave til historieinteresserte gjersdølinger og alle andre, avslutter Jan Olav Olsen

Flere saker

Wayni Bergan er årets vinner av kommunens arbeidsmiljøpris. Foto: Gjerstad kommune.

Fikk kommunens arbeidsmiljøpris

Tirsdag kveld er det smørekurs hos Willy Thorsen i Risør.

Smørekurs i Risør på tirsdag

Lærere ved Gjerstad skole har vært på tur til Slovenia denne uka. Foto: Gjerstad skole.

Dro til Slovenia for å lære om elevbedrifter og entreprenørskap

Vegår Vocale. Foto: Facebook

Adventskonsert med Vegår Vocale i Gjerstad kirke

Emil Solli-Tangen kommer på besøk til Gjerstad kirke 14. desember. Foto: Facebok.

Synger julen inn i Gjerstad kirke

Den respekterte travprofilen Bo Eklöf trekker frem 21 år gamle Per Vetle Kals fra Gjerstad som den eleven som har gjort størst inntrykk på ham under sin tid som lærer på travgymnasiet Wången. Foto: Hesteguiden.com.

Per Vetle fremheves av svensk travprofil

Morten Presthagen tror ikke Brokelandsheia vil være like fristende å etablere seg på om E18 flyttes.

- Ja, vi ønsker selvsagt å beholde E18 gjennom Brokelandsheia!

Alle barn i bygda kan glede seg til juleverksted på Fjelltun 2. desember. Illustrasjonsfoto.

Velkommen til juleverksted på Fjelltun